Skip to main content

Στα μέσα της   εβδομάδας (σ.σ. αφού πρώτα  ανακοινωθούν οι βαθμοί των 2 νέων Μουσικών μαθημάτων) θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ,να συμπληρώσουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο τα τμήματα που επιθυμούν να εισαχθούν.

Σήμερα ή αύριο  το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει:

Α.Την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα Πανεπιστημίου.

Β. Το Μηχανογραφικό και τις ημερομηνίες υποβολής των τμημάτων προτίμησης από τους υποψηφίους.  

Γ. Το Μηχανογραφικό με τις ειδικότητες των ΙΕΚ, το οποίο μπορούν να συμπληρώσουν, προαιρετικά, όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε αυτά.

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως ανακοίνωσε , το Σάββατο, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων ότι:

  • Στις αρχές της εβδομάδας θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα δύο Μηχανογραφικά, το ένα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το άλλο για τα ΙΕΚ.
  • Τη Δευτέρα, πιθανότατα, θα ανακοινωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα.
  • Στα τέλη Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής και τα ονόματα των επιτυχόντων.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα θα διαμορφωθεί και θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας μετά την έκδοση  των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Πως θα λειτουργήσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Οι υποψήφιοι αφού πάρουν στα χέρια τους τον πίνακα με τα τμήματα του Επιστημονικού τους πεδίου, ο οποίος θα περιέχει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στο κάθε τμήμα θα πρέπει πρώτα να ελέγξουν σε ποια τμήματα “πιάνουν” την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Στα τμήματα που οι υποψήφιοι δεν πιάνουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα μπορούν να τα δηλώσουν, θα αποκλείονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Πως θα υπολογίσει το υπουργείο την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Το υπουργείο Παιδείας για να υπολογίσει  την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κατ αρχήν θα εκδώσει τον Γενικό Μέσο Όρο βαθμολογίας ανά Επιστημονικό Πεδίο, ο οποίος θα προκύψει από το σύνολο των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων του κάθε πεδίου.

Το υπουργείο Παιδείας στη συνέχεια θα πολλαπλασιάσει  τον Γενικό Μέσο Όρο του κάθε Επιστημονικού Πεδίου με τον Συντελεστή που όρισε το κάθε τμήμα προκειμένου να προκύψει η αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση εισαγωγής.

“Κόφτης” υποψηφίων από τον Ιούνιο: Αποκλεισμό  προτιμήσεων τμημάτων στο  Μηχανογραφικό  για τους υποψηφίους  όσοι  δεν πετυχαίνουν  σε αυτά  την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, προβλέπει απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Από την γενική υποβολή Μηχανογραφικού αποκλείονται επίσης οι υποψήφιοι που δεν  “πιάνουν” την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κανένα τμήμα.

Δήλωση τμημάτων: Οι υποψήφιοι αφού μελετήσουν καλά τον πίνακα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και έχοντας παράλληλα υπολογίζει το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και έχοντας κατασταλάξει σε ποιες Σχολές θέλουν να φοιτήσουν , δηλώνουν στο Μηχανογραφικό τα τμήματα προτίμησης.

Σημείωση: Ειδικά για φέτος οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν απεριόριστο αριθμό τμημάτων , ενώ από του χρόνου στο πρώτο Μηχανογραφικό χρόνου θα υπάρξει περιορισμός δηλώσεων τμημάτων.

Παράλληλο Μηχανογραφικό: Οι ειδικότητες και ο αριθμός εισακτέων στα ΙΕΚ

Το Μηχανογραφικό περιλαμβάνει  δημοφιλείς ειδικότητες όπως: τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής – πολυμέσα/web designer-developer/video games, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας, τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος – σχεδιαστής μόδας, στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων, τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας.

Πατήστε εδώ για να δείτε τις ειδικότητες των ΙΕΚ που θα αποτυπωθούν στο Παράλληλο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ, καθώς και ο αριθμός εισακτέων ανά ειδικότητα.

1. Τι είναι  “Παράλληλο  Μηχανογραφικό” για την εισαγωγή στα ΙΕΚ ;

Οι τελειόφοιτοι και οι υποψήφιοι, που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του εκάστοτε σχολικού έτους, δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου  για  συγκεκριμένο αριθμό  θέσεων των δημόσιων.   

2. Πότε θα πρέπει οι υποψήφιοι να  συμπληρώσουν το  “Παράλληλο  Μηχανογραφικό”;

Το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται κατά την ίδια περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Οι  τελειόφοιτοι   και οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εκάστου σχολικού έτους δύνανται να υποβάλουν τόσο το μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης όσο και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο.

3. Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση και των δύο Μηχανογραφικών;

Όχι δεν είναι υποχρεωτικό.Ο κάθε υποψήφιος  μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο.

4. Πόσες ειδικότητες μπορεί να συμπληρώσεις ο κάθε υποψήφιος;

Κάθε υποψήφιος δεν έχει περιορισμό στο πλήθος επιλογών Ι.Ε.Κ. και ειδικοτήτων που δύναται να επιλέξει κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

5. Ποιο θα είναι το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ;

Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου.

6. Μπορεί κάποιος που εισήχθη και σε Πανεπιστημιακή Σχολή και σε ΙΕΚ να εγγραφεί και στα δύο;

Εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ , τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.
Απαγορεύεται η εγγραφή του υποψηφίου ταυτόχρονα σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Α.Ε.Ι. και σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

7. Θα καταργηθεί η ισχύουσα διαδικασία εισαγωγής στα ΙΕΚ;

Όσον αφορά την ισχύουσα διαδικασία εισαγωγής στα ΙΕΚ αυτή θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται.
 
Μάλιστα οι τελειόφοιτοι και υποψήφιοι   οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν κάποια από τις θέσεις καταρτιζόμενων σε δημόσιο Ι.Ε.Κ., οι οποίες διατίθενται προς κάλυψη με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, δύνανται να υποβάλουν αίτηση προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4763/2020 (Α ́254) και τον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ..

8. Και γιατί το υπ. Παιδείας εφαρμόζει και Μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ;

Διότι απ ότι φαίνεται μάλλον θέλει μ αυτόν τον τρόπο να δώσει κύρος στα ΙΕΚ και να τα αναδείξει ως μια αξιόπιστη επιλογή για τους αποφοίτους Λυκείου, στο πλαίσιο αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της σύνδεσης τους με την αγορά εργασίας.

9. Πότε θα γίνουν οι εγγραφές των επιτυχόντων;

Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου 2021. Λεπτομέρειες για την διαδικασία εγγραφής και οι ημερομηνίες εγγραφών θα ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης για τα Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και από τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες για τα Ι.Ε.Κ. των άλλων Υπουργείων, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. και τα Ι.Ε.Κ.